Digitális nomád útmutató: hogyan vágj neki a nagyvilágnak?

Szerző: | okt 26, 2022 | Egyéb kategória

Az elmúlt néhány évben óriási átalakulás történt a munka világában. A világjárvány és a lezárások hatására sokkal elterjedtebb lett a távmunka gyakorlata, továbbá az innováció, a digitális technológia egészen új távlatokat nyitott és nyit meg folyamatosan a munkavégzés során. A COVID-19 járvány idején Európában megtízszereződött a távmunkában dolgozók száma, és rohamosan növekedni kezdett a digitális nomádok száma. De ki is az a digitális nomád? Milyen előnyei vannak ennek az életmódnak? Hogyan lehet valaki digitális nomád és melyek a legnépszerűbb szakmák és helyek a digitális nomádok számára? Mai írásomban ezeket mutatom be neked.

A digitális nomád jelentése

A digitális nomád fogalmát ha nagyon szeretnénk leegyszerűsíteni, akkor azt mondhatnánk, hogy egy olyan személy, aki a világ bármely tájáról tud dolgozni. A digitális nomádok rendszerint ugyanis helytől függetlenül, a technológiát használva végzik munkájukat, és nomád életmódot folytatnak. Nem köti őket a szokásos 9-től 5-ig munkaidő, kötetlenül végzik a feladataikat, miközben utazgatnak, új helyeket fedeznek fel. Egy jól megszokott iroda helyett sokszor kávézókban, könyvtárakban, közösségi terekben látnak hozzá teendőikhez. 

A digitális nomád kifejezést 1997-ben Tsugio Makimoto és David Manners alkották meg A digitális nomád című könyvükben, amelyben egy olyan egyedülálló kommunikációs technológia feltalálását jósolták meg, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy bárhonnan dolgozhassanak.

A digitális nomád életmód előnyei

A digitális nomádság számos rövid és hosszú távú előnnyel jár. Lássuk most ezeket!

Rugalmasság

A digitális nomád élet egyik fő előnye a flexibilitás. A távmunka során szabadon oszthatjuk be az időnket, eldönthetjük, hogy mikor dolgozunk és mikor élvezzük a szabadidőnket, az utazás szépségeit.

Világjárás

Digitális nomádként igazi felfedezővé válhatunk: különböző országokat, kultúrákat ismerhetünk meg, amikor csak akarunk. Míg egy tipikus kilenctől ötig tartó állás egész évben körülbelül négy-öt hét szabadságot kínál, a digitális nomádság lehetőséget ad arra, hogy saját magunk alakítsuk ki időbeosztásunkat. Mivel telelfonon, táblagépen és laptopon bárhol dolgozhatunk, teljes a szabadságunk.

Pezsgő közösségi élet

Ez az életforma remek lehetőséget ad arra, hogy új embereket ismerjünk meg, külföldi barátokat szerezzünk. Segíthet abban, hogy lakótársakra találjunk, de akár közös projektek elindítását is eredményezheti.

Alacsony megélhetési költségek

Amennyiben olyan országokba utazunk, ahol viszonylag alacsony költségekből tarhatjuk fenn magunkat, akkor jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat és többet spórolhatunk.  

És a sok-sok előny mellett még ezeket is élvezheted:

 • Új kultúrákat ismerhetsz meg
 • Új készségeket, nyelveket sajátíthatsz el
 • Bővítheted utazási élményeidet
 • Ha nem szereted a hideget, a telet jó időben vészelheted át

A digitális nomádság hátrányai

Bár a digitális nomádság vonzónak hangzik, vannak árnyoldalai is. A helyszín ugyan fenséges lehet, az elvégzendő munka nem minden esetben használja ki legjobban a képességeinket és előfordulhat, hogy nem is fizet annyira jól. Sokszor előfordul, hogy a digitális nomád életmód fenntartása érdekében valójában keményebben dolgozunk kevesebb fizetésért, mint egy hagyományos irodai állásban. 

Milyen kihívásokkal kell még szembenéznünk?

Honvágy

Az idegen országok felfedezése új és izgalmas élmény, idővel azonban honvágy alakulhat ki. A modern technológia segítségével ugyan ma már könnyű tartani a kapcsolatot a barátokkal és a családdal, de az időeltolódás megnehezítheti a kommunikációt és kieshetünk a vérkeringésből.

A kiadások növekedése

Digitális nomádként a legtöbb pénzt utazásra és élményekre költheted, ami idővel leapaszthatja hosszú távú megtakarításaidat. Emellett ha olyan országban élsz, ahol nagyobb a drágaság, szintén a költségek növekedésére számíthatsz. 

A motiváció hiánya

Utazás közben könnyű úgy érezni, hogy motiválatlan vagy a munkában. Sokkal szívesebben ülsz a tengerparton egy itallal a kezedben, minthogy e-mailekre válaszolj vagy problémákat oldj meg. Az önfegyelem a digitális nomád élet fontos aspektusa, ezért a munka és az utazás közötti egyensúly megteremtése szükséges ahhoz, hogy hosszú távon fenntartsuk ezt az életmódot.

Adminisztratív nehézségek

Előfordulhat, hogy a távmunkához külföldi engedélyekre is szükséged lesz, melyeket sokszor nem olyan egyszerű beszerezni. Országonként más-más szabályok és előírások lehetnek, amiket nem is olyan könnyű átlátni. Mielőtt útra kelsz, érdemes pontos információkat szerezni arról, hogy milyen bürokratikus teendők várnak rád.  

Célszerű utánajárnod a digitális nomád vízumnak is, amely jogilag feljogosít arra, hogy távmunkát végezz, miközben az állandó lakhelyed szerinti országtól távol tartózkodsz.

Ezen kívül még az alábbiak szólhatnak a digitális nomádság ellen:

 • Kimerítő lehet a sok utazás, költözés
 • Nincs stabilitás
 • Csökkenhet a hatékonyság
 • Magányossá válhatsz
 • Sokszor nincs privát szféra

Hogyan készülj fel a digitális nomádságra?

A digitális nomád életmód egy egészen új szemléletet igényel. Ilyenkor kilépünk a jól megszokottt komfortzónánkból és ez bizony igényel némi előkészületet is, akár fejben, akár tényleges teendők formájában.

Tekintsük most át gyorsan, hogy mi segíthet bennünket, ha a digitális nomád élet mellett döntünk?

1.előkészület:  Szabadulj meg a felesleges kiadásaidtól!

Olyan dolgokért fizetni, amelyek nincsenek különösebb hatással az életedre, sosem ideális.  Érdemes tehát búcsút inteni minden olyan kiadásnak, amire új életformádban nem lesz szükséged. 

Ilyen lehet például az edzőtermi bérleted, az otthoni internet és tévé előfizetésed. Azért is nagyon fontos minimalizálni a kiadásokat, mert például szabadúszóként nem lehetsz biztos benne, hogy mindig lesz elegendő megrendelésed és a bevételeid egyenletesen áramolnak. Ezzel rengeteg stresszt vehetsz le a saját válladról.

2. előkészület: Ne vágj neki üres zsebbel!

Érdemes úgy nekivágni ennek a kalandnak, hogy hónapokra előre biztosítod magadnak a szükséges anyagi javakat. Az utazás során adódhatnak nem várt helyzetek, nem biztos, hogy a munkák is eleinte úgy jönnek, ahogy szeretnéd, ezért biztonsági háló nélkül nem ajánlott elindulni.

Célszerű lehet eladni az olyan holmijaidat, amikre már nincs szükséged. Ha saját lakással rendelkezel, akkor jó ötlet lehet kiadni, hiszen ebből bevételed is származik, továbbá nem kell a rezsiköltséget feleslegesen fizetned. Lényeg, hogy minél jobb legyen az anyagi hátországod.

3. előkészület: Legyen tuti egészségbiztosításod

Az utazás egy izgalmas kaland, de útközben érhet baleset vagy bármilyen váratlan egészégügyi probléma. Ha orvosi ellátásra szorulsz, az külföldön igen tetemes költség lehet, akár egy életre eladósíthat. Ezért mindenképp gondoskodj róla, hogy csakis teljes körű biztosítással vágj útnak.

Tippek a digitális nomád élethez

És akkor most lássuk, hogy hogyan érdemes digitális nomádként működnöd a mindennapjaid során.

1. tipp: Mindig legyen költségvetésed

Digitális nomádként a költségvetésed a bibliád. Ha betartod, akkor nagyon kényelmesen élhetsz. A sikeres költségvetés elkészítéséhez vesd össze a bevételeidet és a kiadásaidat. Nézd meg, mennyibe fognak kerülni az utazásaid  közlekedéssel, ott tartózkodással, étkezéssel és egyéb költségekkel együtt és mennyi pénzből gazdálkodhatsz, így nem érnek kellemetlen meglepetések.

2. tipp: Készülj fel a legrosszabb forgatókönyvre is

Ha külföldön élsz, létfontosságú, hogy több vészforgatókönyvvel is rendelkezz. Számtalan váratlan helyzet adódhat. Mi van, ha nincs munkád? Nincs hol laknod? Ellopják a bankkártyádat? Eltűnik a laptopod? Mi ilyenkor a B és C terved? 

3. tipp: Csatlakozz egy digitális nomád közösséghez

Ilyen digitális nomád közösség például a Couchsurfing, vagy a Nomadlist. A nomád társak szívesen válaszolnak minden felmerülő kérdésedre. Arra is megtanítanak, hogy hogyan dolgozz hatékonyan, ha úton vagy. És ezeknek a közösségeknek a legnagyobb előnye, hogy más utazókkal is kapcsolatba kerülhetsz, ami új üzleti lehetőségekhez, partnerségekhez és barátságokhoz vezethet.

4. tipp: Mindig ellenőrizd, hogy van-e térerő és wifi

Azért mert úton vagy, még nem jelenti, hogy nem kell online lenned. Tiszteld meg munkáltatódat vagy partnereidet, hogy elérhető vagy. A wifi vagy mobilnet hiánya ne legyen ürügy arra, hogy nem veszel részt egy fontos megbeszélésen, vagy nem végzel el időre egy feladatot. 

5. Olyan helyre utazz, ahol meg tudod értetni magad

Fontos, hogy ismerd az ország nyelvét, ahová mész, vagy tudd, hogy beszélik a te nyelvedet. Feltételezni, hogy majd csak lesz valaki, aki érti az angolt, igen kockázatos. De ha mégis olyan helyre kell menned, ahol nem ismered az anyanyelvüket, vagy ők sem beszélik a tiédet, használd a Google fordítót, a Deepl-t vagy más fordítóalkalmazást, hogy eligazodj az új környezetben.

6. Keress szállást az úti célodon már a megérkezés előtt

Ha nem lakókocsival vágsz útnak, keress megfizethető szállást az Airbnb-n vagy a Couchsurfingen, mielőtt megérkezel a célállomásodra. Jó, ha utánajársz, hogy új lakhelyed biztonságos környéken van-e, mennyire könnyen elérhetők a boltok, vagy épp az orvos, ha egészségügyi probléma adódna.

7. Használj bankkártyát

Nem árt, ha van nálad készpénz, de nézd meg jól, hogy hol váltasz. A repülőterek például hírhedtek arról, hogy nevetségesen magas valutaváltási díjakkal dolgoznak. Ha készpénzre van szükséged, vegyél fel inkább ATM-ből. A bankod ugyan felszámít neked díjat, de az sokkal alacsonyabb lesz, mint a valutaváltó pultnál. Az esetek többségében pedig ajánlott kártyával fizetni.

A legnépszerűbb digitális nomád munkák

Lehetetlen lenne felsorolni az összes digitális nomádként végezhető munkát, de máris adok néhány ötletet, hogy mikkel lehet érdemes foglalkozni, miközben nyakunkba vesszük a világot.

Íme a top tippek:

 • Blogolás (utazási blog, ételek, fotózás, túrázás stb.)
 • Vlogolás
 • Virtuális asszisztens
 • Ügyfélszolgálat
 • Tanácsadás
 • Könyvelés
 • Tartalommarketing
 • Szövegírás
 • SEO ügynökségi munka
 • Projekt menedzsment
 • Szoftverfejlesztés
 • Weboldal tervezés
 • Online tanfolyamok készítése
 • Nyelvoktatás
 • Fordítás

A legkedveltebb digitális nomád helyek

Vannak bizonyos országok, amelyek különösen közkedveltek a digitális nomádok körében.

Az alábbi tényezők tehetnek vonzóvá egy helyet a leendő nomádok számára:

 • alacsony megélhetési költségek
 • kiváló minőségű internet
 • könnyű beutazási és tartózkodási feltételek
 • kiváló időjárás
 • csodás természeti adottságok

Íme néhány ország, ahol nagy számban találkozhatunk digitális nomádokkal:

 • Thaiföld
 • Indonézia
 • Mexikó
 • Portugália
 • Spanyolország
 • Kolumbia
 • Kanári-szigetek
 • Bali

És még egy érdekesség: sokan bizony Magyarországot választják digitális nomád életük helyszínéül.

Konklúzió

A digitális nomád élet nagyon népszerűvé vált. Egyre többen döntenek úgy, hogy maguk mögött hagyják a biztosat, és elindulnak a függetlenség és a kalandok irányába. Sokan szinte kivirágoznak, vannak azonban olyanok is, akiknek nem való ez az életforma. A digitális nomáddá váláshoz időre, áldozatra és kemény munkára van szükség, és bár rengeteg új élményt és rugalmasságot ad az életünkhöz, ugyanakkor kiváló alkalmazkodóképességet is megkövetel tőlünk.

Ha szeretnél Te is digitális nomád lenni és ebben segíthetlek akár keresőoptimalizálás, akár tartalommarketing terén, akkor keress bátran!