Blog írás kezdőknek: így csináld 2022-ben

Szerző: | máj 15, 2022 | Egyéb kategória

A blogolás csodálatos módja annak, hogy nagy közönséget érj el, márkát építs, és megoszd gondolataidat a világ minden tájáról érkező hasonló gondolkodású emberekkel. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, mivel számos előnnyel jár a kreatív szakemberek, üzlettulajdonosok, marketingesek és mások számára, akik online szeretnék népszerűsíteni magukat vagy munkájukat.

A blogolás megkezdésének számos módja van, például a megfelelő platform kiválasztása vagy a blogírói szolgáltatásokba való befektetés, hogy segítséget kapj a tartalomkészítéshez.

Az alapok: mi az a blog, és milyen előnyei vannak a blogolásnak?

A blog egyfajta online platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kifejezzék ötleteiket és véleményüket, információkat osszanak meg, és kapcsolatot teremtsenek másokkal. A blogolás számos előnnyel jár, mivel lehetővé teszi az emberek számára, hogy könnyen létrehozzák és közzétegyék saját tartalmukat, online közönséget építsenek, és új készségeket fejlesszenek. Konkrétan a blogolás segíthet az embereknek fejleszteni írói képességeiket, növelni láthatóságukat az interneten, és bővíteni kapcsolati hálójukat. Akár feltörekvő író, aki gyakorolni szeretné a mesterségét, akár üzleti szakember, aki a nyilvános profilját szeretné bővíteni, a blogolás az egyik leghatékonyabb eszköz céljai eléréséhez.

A blogolás egyik legfontosabb előnye, hogy lehetőséget ad az embereknek az önkifejezésre és a kommunikációra. Azáltal, hogy a bloggerek írnak az életükről, hobbijaikról, véleményükről és érdeklődési körükről, képesek elérni másokat, akik osztoznak ezekben a szenvedélyekben. A blogok emellett a marketing és a promóció nagyszerű eszközei is lehetnek. A vállalkozások a blogok segítségével kapcsolatot teremthetnek a potenciális ügyfelekkel, és a releváns információk és iparági hírek megosztásával növelhetik a márkaismertséget. Végső soron a blogolás népszerűsége azt bizonyítja, hogy a blogolás a személyes kifejezés és az üzleti promóció egyik legszélesebb körben használt médiumaként itt van, hogy megmaradjon.

Hogyan kezdj neki – az első lépések a blog íráshoz

Ha blog indításán gondolkodsz, érdemes szem előtt tartanod néhány kulcsfontosságú dolgot. Először is, meg kell találnod a niche-edet. Mi a szenvedélyed? Mit szeretnél megosztani a világgal? Például a blogok gyakori témái közé tartozik az utazás, a divat, a fitnesz, az élelmiszer és a szórakozás.

Ha pedig saját vállalkozásod van, vagy egy cégnél dolgozol, akkor a blog témáinak szorosan kapcsolódnia kell a vállalkozás mozgatórugójához, az értékesített termékhez vagy szolgáltatáshoz.

A legjobb blog platformok

A következő dolog, amire szükséged lesz, az egy blogplatform. Számos különböző lehetőség áll rendelkezésre az interneten, például a WordPress, a Blogger, a Wix, a SquareSpace és még sok más. Döntsd el, hogy melyik platform felel meg legjobban az igényeidnek – segítünk a döntésben a legnépszerűbb platformok előnyeinek összefoglalásával.

WordPress

– A WordPress egy népszerű blogplatform, amely könnyen használható, és számos olyan funkciót kínál, amely segít a blog testreszabásában.

– Ingyenesen használható, ami nagyszerű választássá teszi az olyan esetekre, mikor kis költségvetésből kell gazdálkodni.

– A WordPresshez számos témát és bővítményt találhatsz, amelyek segítségével egyedivé teheted a blogod – ebben csak a képzeleted szab határt (de szükséged lehet fejlesztőre a kivitelezéshez).

– Népszerű platform, ami azt jelenti, hogy a felhasználók és fejlesztők nagy közössége nyújthat támogatást, ha elakadsz.

Blogger

– A Blogger a Google tulajdonában lévő ingyenes blogplatform.

– Könnyen használható, és számos olyan funkciót kínál, amelyek segítségével testreszabhatod, fejlesztő nélkül is akár. Viszont emiatt kissé limitáltabb, mint a többi opció.

– Blogger-fiókját összekapcsolhatod a Google Adsense szolgáltatással, hogy a blogod pénzzé tedd.

Wix

– A Wix egy ingyenes weboldalépítő, amely mindent tartalmaz, amire szükséged lehet egy weboldal vagy blog létrehozásához.

– Felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amely megkönnyíti egy gyönyörű és professzionális weboldal vagy blog létrehozását.

– Több ezer sablon áll rendelkezésre, így könnyen testreszabhatod a webhelyed anélkül, hogy kódolási ismeretekre vagy tervezői készségekre lenne szükséged.

SquareSpace

– A SquareSpace egy népszerű weboldal-építő, amely számos olyan funkciót kínál, amelyek segítségével könnyedén létrehozhatod és testreszabhatod a blogod vagy weboldalad.

– A Wix-hez hasonlóan könnyen testreszabható.

– A SquareSpace integrált e-kereskedelmi funkciókat tartalmaz, így könnyedén termékeket és szolgáltatásokat is értékesíthetsz rajta.

– A SquareSpace közösség segítségével kapcsolatba léphetsz más bloggerekkel és tervezőkkel, ami remek módja lehet annak, hogy többet tanul a blogolásról, és inspirációt találj a weboldaladhoz.

Blog.hu

– A Blog.hu egy népszerű blogplatform Magyarországon, amely könnyen használható és könnyen személyre szabható.

– Felhasználóbarát felülettel rendelkezik, és olyan funkciókat tartalmaz, mint a közösségi média integráció, vagy a Google Analytics támogatás a látogatottsági statisztikák mérése érdekében.

– Akár percek alatt létrehozhatsz egy blogot bármilyen fejlesztői tudás nélkül, és fenntartani is egyszerű. Cserébe viszont nem a legrészletesebbek az (egyébként könnyen használható) személyre szabási lehetőségek.

Milyen témákról írjak a blogomon?

Ez attól függ, hogy személyes, vagy céges blogot vezetsz. Céges blog esetében sokkal több a kötöttség, míg személyes blognál inkább a képzeleted és az érdeklődési köröd szabhat határt.

Személyes blog esetén:

Néhány jó lehetőség közé tartozik bizonyos témák vagy érdeklődési körök részletes feltárása, tippek vagy tanácsok adása különböző kérdésekkel kapcsolatban, személyes tapasztalatok és ötletek megosztása, illetve az aktuális események vagy trendek kommentálása.

Például tanácsokat és tippeket adhatsz egy-egy témával kapcsolatos különböző kérdésre (legyen szó akár divatirányzatokról, például olívaolajos hajmaszkokról), személyes tapasztalatokat oszthatsz meg, széles körben kommentálhatsz a közösségi média platformokon, például a Twitteren a nagy sportesemények alatt.

Megpróbálhatsz rendszeres frissítéseket is közzétenni, és interakcióba lépni a kommentelőkkel, hogy úgy érezzék, a blogközösség részei. Sokféle módon érheti el, hogy a közösség úgy érezze, hogy valami különleges dolog részese. A rendszeres frissítések közzététele és a kommentelőkkel való interakció segít olyan környezetet teremteni, ahol mindenki úgy érzi, hogy értékelik, nemcsak a saját tettei miatt, hanem azért is, mert az emberek részt akarnak venni az őket személyesen érintő vitákban!

Végső soron a megfelelő témák kiválasztása, amelyekről írhatsz, teljes mértékben a saját preferenciáidtól és céljaidtól függ, mint blogger.

Céges blog vezetésével kapcsolatban hamarosan kiegészítjük ezt a cikket – nézz vissza később!

Milyen gyakran tegyek közzé új tartalmat a blogomon?

A blogolásban nincs olyan, hogy “univerzális menetrend”.

Ami egyeseknek működik, az nem fog működni, és más blogok egészen más típusú tartalommal lehetnek sikeresek, mint amit te szeretnél vagy amire szükséged van az oldaladon! Tehát mielőtt eldöntenéd, milyen gyakran kellene posztolnod, győződj meg róla, hogy bármilyen ütemezés is működik a legjobban, az jól illeszkedik az esetleges célokhoz/prioritásokhoz.

Általános ökölszabályként azonban érdemes legalább heti egy új bejegyzést megcélozni. Ez biztosítja, hogy a blogod friss és releváns maradjon, és hogy az olvasóknak legyen mire rendszeresen számítaniuk.

De ha például egy hiánypótló témájú blogot vezetsz, akkor ritkábban is közzétehetsz új tartalmat, mint ha egy általánosabb témáról blogolnál (mivel nehezebb témákat találni a bejegyzésekhez). Időbe és kutatásba telhet, mielőtt bármi érdekeset vagy relevánsat találnál.

Természetesen, ha van időd és erőforrásaid, hogy gyakrabban publikálj, nyugodtan tedd meg!

Különösen, ha nagy olvasóközönséggel rendelkezel, előfordulhat, hogy gyakrabban kell posztolnod, hogy fenntartsd a közönség érdeklődését. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne csak azért tegyen közzé tartalmat, hogy “legyen fenn valami új”. Általánosságban elmondható, hogy mielőtt online közzétenné, győződj meg arról, hogy minden egyes cikk jó minőségű és releváns.

De bármilyen út mellett is döntesz, győződj meg róla, hogy értéket adnak a feltöltött tartalmaid az olvasóknak. Végül is a legjobb blogok mindig azok, amelyeket szenvedéllyel írnak!

Hogyan tehetem láthatóbbá a blogomat az interneten, és hogyan vonzhatok rá több olvasót?

Először is, légy aktív a közösségi médiaplatformokon, például az Instagramon és a Facebookon (vagy akár a Tiktokon, Redditen – különösen, ha nemzetközi az olvasóközönséged).

Oszd meg blogbejegyzéseit a személyes oldaladon és a releváns csoportokban, és mindenképpen használjon hashtageket, hogy az emberek könnyen megtalálják a tartalmakat.

Keress meg más bloggereket, és alakíts ki kapcsolatokat. Kommentáld a bejegyzéseiket, oszd meg a tartalmukat a közösségi médiában. Ez segít abban, hogy új közönséghez juss, és egy hasonló gondolkodású emberekből álló közösséget építs a blogod köré.

Emellett vendégposztokat is írhatsz az oldalukra, vagy együttműködhetsz velük egy projektben. Ez segíthet bővíteni a hálózatodat, és új olvasókat találni, akik osztoznak az érdeklődési körödben. Így a blogodat új közönséggel ismertetheted meg, és növelheted a hitelességedet, mint a területed szakértője.

Végezetül győződj meg róla, hogy az oldal keresőoptimalizált (SEO-barát), hogy a keresési eredményekben előkelő helyen szerepelj, amikor az emberek a témájával kapcsolatos információkat keresnek.

Ne feledd, hogy a minőségre kell koncentrálnod a mennyiség helyett, és legyen türelmes – időbe telik, amíg felépítesz egy blogot ami sikeres és jól ismert!

Hogyan írhatok jobb blogbejegyzéseket, minőségibb tartalmakat?

Amikor blogbejegyzést írsz, fontos, hogy alaposan utánanézz a témának. Így rengeteg hiteles forrást tudsz idézni a bejegyzésedben. Ez nemcsak hitelesebbé teszi a blogodat, hanem azt is megmutatja az olvasóidnak, hogy a téma szakértője vagy.

Ahhoz, hogy alaposan felkutasd a témát, érdemes egy egyszerű Google-kereséssel kezdeni. Ezután olvasd végig a találatokat, és kattints minden olyan cikkre vagy weboldalra, amely ígéretesnek tűnik. Végül pedig ellenőrizd minden egyes forrás hitelességét, mielőtt idéznéd azt a blogbejegyzésében. Ennek jó módja, ha megnézi, hogy a forrást más, jó hírű források idézték-e már: ha igen, akkor jó eséllyel valóban hiteles forrásról van szó.

Koncentrálj a minőségre a mennyiség helyett – jobb kevesebb, de jó minőségű és érdekes posztot írni, mint sok, rosszul megírt és érdektelen posztot. Bár egyszerűbbnek és hatékonyabbnak tűnhet sok összecsapott bejegyzést publikálni, hosszú távon sokkal jobb, ha kevesebb, de jobb minőségű és vonzó tartalom előállítására összpontosítasz.

Ez nem csak vonzóbbá teszi a blogodat az olvasók számára, de segít abban is, hogy a témádban tekintélyként jelenj meg. Ráadásul, ha időt fordítasz arra, hogy kiváló, jól kutatott és átgondoltan megírt bejegyzéseket készíts, akkor összességében megemeled a blogod értékét. Légy türelmes – egy sikeres blog felépítése időbe telik, ezért ne várj sikert egyik napról a másikra!

Emellett fontos, hogy a bejegyzéseid minőségében és hangvételében is következetes legyél. 

Ha például a bejegyzéseid általában könnyed és humoros hangvételűek, de időnként átváltasz valami komolyabbra vagy hivatalosabbra, az olvasókat összezavarhatják vagy untathatják ezek a váratlan stílusváltások. Hasonlóképpen, ha inkább szakmai hangnemben írsz, amely inkább az információközlésre, mint a szórakoztató értékre összpontosít, akkor vigyáznod kell, hogy ne engedd magad túlságosan elragadtatni azzal, hogy szlenget vagy más informális nyelvi választásokat építesz be az írásaiba.

Akár vidám, akár komolyabb stílusra törekszel, igyekezz következetes hangnemet tartani az írásaidban, hogy az olvasók ne zavarodjanak össze vagy unatkozzanak a stílus kiszámíthatatlan változásai miatt. Ráadásul ez minimálisra csökkenti a zavart azzal kapcsolatban, hogy mit is próbálsz kommunikálni.

Ha követed ezeket a tippeket a megnyerő blogtartalom kialakításához, sokkal könnyebben fogják befogadni, vagy akár meg is osztani a cikkeid a leendő olvasóid.

Hogyan mérhetem a blogom sikerét, és milyen módon javíthatom, ha nem teljesít olyan jól, mint szeretném?

Minden sikeres vállalkozás gondos tervezést és rendszeres értékelést igényel az előrehaladás felmérése és a fejlesztésre szoruló területek azonosítása érdekében. Ez a blogolásra is igaz. 

A blogolás sikere többféleképpen is mérhető. Az egyik legfontosabb mérőszám a webhelyed látogatottsága, amelyet olyan dolgok elemzésével lehet meghatározni, mint az oldalmegtekintések, a webhelyen töltött idő és a visszafordulási arány. Emellett más tényezőket is figyelembe vehetsz, például az elkötelezettségi szinteket, a közösségi médiában történő megosztásokat és a kommenteket. Végső soron a sikered legjobb mérési módja a te konkrét céljaidtól és célkitűzéseidtől függ:

Annak megállapításához, hogy eléred-e kívánt eredményeket, fontos, hogy mérhető célokat tűzz ki, és nyomon kövesd az előrehaladást.

A Google Analytics egy nagyszerű módja annak, hogy mérhetővé tedd a blogod sikerességét. Segítségével nyomon követheted, hogy hányan látogatják meg az oldalt, honnan érkeznek, és mennyi ideig maradnak ott – és persze melyik bejegyzéseket olvassák a legtöbben.

Ez az információ hasznos lehet azon területek azonosításában, ahol esetleg javítani kell az oldalon. Ha például azt veszed észre, hogy az emberek már néhány másodperc után elhagyják az oldaltt, annak oka lehet a rossz design vagy az igényeiknek nem megfelelő tartalom. Ha megérted, hogyan lépnek kapcsolatba az emberek a blogjával, akkor könnyen elvégezheted a szükséges változtatásokat a teljesítményének javításához.

Milyen akadályokba ütközhetünk, amikor blogolunk és mit tehetek ellenük?

A legnagyobb nehézséget általában az okozza, hogy rendszeresen friss tartalommal állj elő. Ez különösen akkor jelenthet kihívást, ha kezdesz kifogyni a mondanivalóból a választott témáról. De akkor is gondot okozhat, ha túl sok témaötleted van, és nem vagy benne biztos, melyikről írj inkább, ami jobban fenntartja az érdeklődést.

Ahogy elkezdesz rendszeresebben blogolni, lehet, hogy már számos más blogot is találsz, amelyek hasonló témákkal foglalkoznak, mint a tied. Ez frusztráló lehet, de fontos megjegyezni, hogy a blogok világában mindenki számára van hely.

Ami egyedivé tesz téged, az a te hangod, a te nézőpontod és a te tapasztalataid. Használd ezeket a dolgokat az előnyödre, hogy olyan tartalmat hozz létre, amely valóban a sajátod!

Ha nehezen találod meg a saját piaci résedet, próbálj meg más blogokat olvasni a területedről, és keresd meg, hogyan tudnád a saját oldaladat hozzáadni az általuk tárgyalt témákhoz. Egy kis kreativitással képes leszel kitűnni a tömegből, és olyan olvasókat vonzani, akik értékelik egyedi nézőpontodat.

E kihívások ellenére a blogolás kifizetődő élmény lehet. Lehetővé teszi, hogy megoszd egyedi nézőpontod a világgal, és kapcsolatot teremts a hozzád hasonlóan gondolkodókkal – végül, de nem utolsósorban pedig segíthet sikerre vinni a vállalkozásod.