Tudod, hogy hány karakter egy oldal?

Szerző: | dec 12, 2022 | Egyéb kategória

Ha profi szövegíróként, fordítóként dolgozol, vagy munkád vagy tanulmányaid során esszéket, jelentéseket, tanulmányokat, pályázatot kell írnod, akkor bizony fontos, hogy képben legyél, hogy szöveged hány karaktert tartalmaz. De akkor is hasznos lehet, ha dizájnerként például új weboldalt vagy kiadványt tervezel. Mi mindentől függ a karakterszám? Hogyan játszhatunk velük és miként ellenőrizhetjük? Cikkemben most ezt fogom körüljárni.

Mitől függ, hogy hány karakter egy oldal?

A szó- és karakterszám az oldalszélességtől, az alkalmazott betűtípustól, a betűmérettől, a sortávolságtól, formázásoktól függően változhat. 

Nincs általános szabály arra vonatkozóan, hogy hány karakter fér el egy oldalon. Egy átlagos oldal általában körülbelül 3000 karaktert vagy 500 szót tartalmaz. A szövegformázástól függően egy oldal szószáma 200 (pl. nagyméretű nyomtatott könyv) és 600 szó (pl. tudományos könyv) között lehet. 

A karakter definíciója szintén megváltoztatja a számot. Sok esetben ugyanis a szavak közötti szóköz is karakternek számít, ilyenkor természetesen a karakterek száma sokkal nagyobb lesz. Ha például szövegíróként árajánlatot adsz, akkor fontos azt is beleírni, hogy karakterszám szerinti elszámolás esetén az szóközzel vagy szóközök nélkül értendő.

Lássunk most egy példát! Vegyünk egy A4-es egyoldalt, egysoros sortávolsággal, Arial betűtípussal. A karakterek, a szavak és a sorok száma következőképpen alakul:

BetűméretKarakterek szóközökkelKarakterek szóközök nélkülSzavak száma
10 pt51534391769
12 pt35423034512
14 pt26822307378
16 pt21291829302

És akkor most lássuk, hogy ezek a számok hogyan változnak, ha például másfeles sortávolságot használunk ugyanezekkel a paraméterekkel:

BetűméretKarakterek szóközökkelKarakterek szóközök nélkülSzavak száma
10 pt34262938492
12 pt23702039332
14 pt18401577263
16 pt13191123196

Karakterszám szóközzel és szóköz nélkül

Hogy hogyan változik egy dokumentum karakterszáma szóközzel és szóköz nélkül, elsősorban a tartalom jellegétől függ és természetesen attól is, hogy milyen nyelven íródik. Például az angol sok esetben rövidebb szavakat használ, mint a magyar. De az sem mindegy, hogy mondjuk egy tudományos értekezésről van szó extra hosszú szakszavakkal, vagy egy mesekönyvről, ahol rövidebb kifejezéseket használ az író.

Érdekesség még, hogy az angol szavak átlagos hossza 4,7 karakter. Egy kb. 1000 karakteres szóköz nélküli angol szöveg tehát nagyjából 1200 karakter szóközökkel. A magyar szavak egy picit hosszabbak, átlagosan 5,5 karakteresek, így az 1000 karakteres szóköz nélküli szöveg megközelítőleg 1400 karakter szóközökkel.

A karakterek, a szavak és az oldalszám kapcsolata

A formázás nagyban befolyásolhatja, hogy hány szó lesz az adott oldalon. Tegyük fel, hogy van egy 1500 karakteres oldalunk. Nos, ez a karakterszám nagynak és ijesztően hangozhat – de valójában csak körülbelül 250 szónak számít, ha szimpla szóközöket használunk egy 12 pontos Arial betűtípnál. Ilyen formázás mellett ez alig több mint egy fél oldalnak felel meg. Vagyis egyáltalán nem sok karakter, ha a nagy képet nézzük.

Így ellenőrizheted, hogy hány karakter egy oldal

Szerencsére semmi szükség arra, hogy a karaktereket és a szavak számát kézzel számolgasd csak azért, hogy megbizonyosodj arról, hogy eléri az írásbeli referenciaértékeket, vagy hogy a szigorú karakterhatárok alatt marad. Hogy hány karakter egy oldal, ezt akár szövegszerkesztődben vagy online számlálókkal is ellenőrizheted.

Kinek érdemes követni, hogy hány karakter egy oldal?

Lássuk most, hogy kiknek jöhetnek jól a karakter ellenőrző eszközök:

  • Írók, szövegírók, bloggerek, vloggerek
  • Marketing és kommunikációs szakemberek
  • Diákok (pl. ha meghatározott, hogy hány karateres lehet a dolgozat)
  • Fordítók
  • Álláskeresők (pl. motivációs levél írásánál)
  • Oktatók, kutatók, tudományos munkatársak

Milyen eszközökkel csekkolhatod a karakterszámokat?

Karakterszám ellenőrzése Microsoft Wordben 

A szövegszerkesztők kivétel nélkül megmutatják, hogy pontosan hol tartasz karakterszámban.

  1. Nyiss meg egy szöveges dokumentumot.
  2. Az alsó sávban kattints rá a szószámra.
  3. Megnyílik egy statisztikai ablak, amely a szavak és a karakterek számát mutatja a szóközökkel együtt.

TIPP: Ha Google Docs-ot használsz, akkor a karakter- és szószámot a Ctrl + Shift + C gombbal érheted el.

Online karakterszám ellenőrzés Word counterben

A Lexika Word countere egy olyan ingyenes eszköz, amely megmutatja a szöveg karakterszámát, szószámát, mondatszámát és szabványos oldalszámát. 

Nagyon egyszerűen működik: csak be kell másolni a szöveget a mezőbe és megnyomni a Calculate gombot, a számláló pedig már mutatja is, hogy mennyit is írtunk idáig. 

Így ellenőrizd a karakterszámot Mac-en!

A Mac Pages-es alkalmazásában a szó- és karakterszám megjelenítéséhez kattins a Nézet menüpontra az eszközsoron, majd válaszd ki a Szószám megjelenítése lehetőséget.

Mire jó a Lorem Ipsum generátor?

A Lorem Ipsum egy olyan szövegdarab, amelyet a tervezők arra használnak, hogy kitöltsék azt a helyet, ahol a tartalom végül helyet kap. Segít megmutatni, hogyan fog kinézni a szöveg, ha a tartalom elkészül, még a tervezési fázisban.

A kitöltő szöveget széles körben használják, így a legtöbben már találkoztunk Lorem Ipsummal próbaterven. Ezzel azt is meg lehet határozni, hogy hány karakter jelenjen majd meg az oldalon.

A Lorem Ipsum teljes szövege a következő:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Röviden csak azért használjuk a Lorem Ipsumot, mert nincs értelme. Egyszerűen csak egy helyőrző, kalkulálhatunk a tervezésnél a karakterszámokkal, konkrét üzenetet nem tartalmaz.

Hamár karakterek, mit is jelent a szabványoldal?

A karakterszámítás kapcsán sokszor hallhatunk az ún. szabválynoldalról, melynek szigorúan meghatározott hosszúságú a szövege: 1800 karakterből áll, szóközökkel együtt. A szabványoldal karakterszáma még az írógépekkorából származik, ahol minden betűnek azonos szélessége volt, amit monospace-nek nevezünk.

Egy sor 60 karakterből állt – betűkből, írásjelekből és a szavak közötti szóközökből. Az A4-es oldalon harminc sort használtak, hogy a szöveg könnyen olvasható legyen.

Vagyis ez úgy néz ki, hogy:

60 karakter soronként x 30 sor oldalanként = 1800 karakter a szóközökkel együtt

A szabványos oldal kifejezés kifejezetten a karakterek számára utal és nem arra, hogy például azt A4-es vagy A5-ös papírra vetjük, hiszen a szöveget alkotó karakterek száma ahogy már korábban láthattuk, nagyban függ a betűmérettől, betűtípustól, sortávolságtól. formázások.

Ez sokáig azért volt használatban, mert ezzel precízebben meghatározható egy oldal hossza.

Mára már lejárt az írógépek ideje és a szövegszerkesztők ennél több karakter bírnak el és rendszerint többet is vetünk papírra.

Összefoglalva

Ahogy láthattuk, bőven van lehetőségünk arra, hogy játszunk a karakterekkel. Attól függően, hogy ténylegesen a leütött karakterek számítanak, vagy inkább a dokumentum mérete, azaz, az oldalak száma fontos, kísérletezhetünk a betűtípusokkal, behúzásokkal és sorközökkel. Ha épp egy honlapot vagy kiadványt szerkesztünk, akkor pedig a Lorem Ipsum generátorral határozhatjuk meg még a kész szöveg elkészülése előtt, hogy hogyan nézzen ki a későbbiekben a kontentünk.

Ha segíthetek bármilyen keresőoptimalizálásban vagy tartalomgyártásban, keress bátran!