Kép méretének csökkentése: ezekkel az eszközökkel optimalizáld fotóidat!

Szerző: | nov 24, 2022 | Egyéb kategória

A képek méretének csökkentése, vagyis a képoptimalizálás kulcsfontosságú minden weboldal tulajdonos számára, aki figyelmet fordít a technikai SEO-ra és szeretne minél jobb rangsorolást elérni a találati listákon. De milyen módszerek vannak arra, hogy minél kisebb méretűek legyenek fotóink? Miért előnyös ez és mikre figyeljünk? Máris mutatom!

Mit jelent a kép méretének csökkentése, azaz a fotók optimalizálása?

A képoptimalizálás a weboldalon használt képek fájlméretének csökkentését jelenti a képminőség romlása nélkül. A csökkentett képfájlméretek gyorsabban töltődnek be és növelik a felhasználói élményt.

A Google előnyben részesíti a kiváló minőségű, gyorsan betöltődő képeket, ami azt jelenti, hogy termékképek vagy, bármilyen tartalomban elhelyezett fotó nagyobb valószínűséggel kerül előkelőbb helyre a Google és más képkereső motorok rangsorában.

A képoptimalizálás a fájlméret tömörítése és a minőség megőrzése mellett a helyes fájlnevekre, fájltípusokra, miniatűrökre és alt attribútumokra is kiterjed.

Kép méretének csökkentése minőségromlás nélkül: létezik ilyen?

Számos olyan képoptimalizáló eszköz érhető el akár teljesen ingyenesen, melyek hatékonyan tömörítik a képfájlok méretét anélkül, hogy beáldoznák a minőséget.

Egyes képoptimalizáló eszközök további funkciókat  is biztosítanak, amelyek megkönnyítik a weboldalunkon a teljes képkezelés folyamatosságát. 

Milyen előnyei vannak, ha csökkentjük a képek méretét?

Manapság az internet hemzseg a grafikáktól és fotóktól. A vizualitás iránti igény a marketingben és a digitális világ minden szegletében gyorsabban és intenzívebben nő, mint valaha. Ez az igény megköveteli, hogy a webhelyek több képnek adjanak helyet, miközben a több kép lassabb honlapot eredményez.

A képoptimalizáló eszközök lehetővé teszik a fotók optimalizálását, hogy az oldalak gyorsabban töltődjenek be. Finom a határvonal a kép optimalizálása és a fájlméret minimalizálása, illetve a fájlméret csökkentése és a minőség romlása között.

A kép méretének csökkentése az alábbiak miatt előnyös:

 • Csökkenti a weboldal méretét
 • Segíti a SEO-t azáltal, hogy az oldalak gyorsabban töltődnek be
 • Sávszélességet takarít meg
 • Biztosítja a megfelelő felhasználói élményt

A legjobb önálló képoptimalizáló eszközök

Most, hogy megnéztük, miért is olyan fontos a képek optimalizálásra, lássunk olyan eszközöket, amelyekkel mindez gyerekjáték.

Az optimalizálásnak vagy tömörítésének többféle módja van, például önálló eszközökkel vagy bővítményekkel.

#1. tipp: TinyPNG

A TinyPNG egy intelligens online JPEG és PNG tömörítő eszköz. Szelektíven csökkenti a színek számát egy képen, és így a tárolási adatokat kevesebb bájtra redukálja. A hatás szinte láthatatlan, de nagyon nagy különbséget jelent a fájlméretben!

A TinyPNG részben átlátszó képeket tárol. Ezen kívül a TinyPNG képzsugorítást biztosít alkalmazások és weboldalak számára is, így a képek gyorsabban töltődnek be és kevesebb sávszélességet használnak. Ráadásul animált PNG képek is optimalizálhatók.

Hátránya azonban, hogy bár ez az eszköz szuperegyszerű, nem nyújtja a fejlett optimalizálási és CDN funkciókat, amelyek az üzleti webhelyek számára szükségesek.

Mennyibe kerül? Van ingyenes verziója korlátozott funkciókkal, a pro előfizetés 25 dollár/évtől kezdődik.

#2. tipp: Imagekit.io

Az Imagekit.io egy nagyon népszerű képoptimalizáló eszköz, amely kép CDN-t biztosít automatikus optimalizálással, valós idejű átalakítással és tárolással. 

A CDN (Content Delivery Network vagy Content Distribution Network) lényege, hogy a weboldalunk elérési idejét, betöltési sebességét optimalizálja akkor is, ha egy fizikailag távoli gépről szeretné azt valaki elérni.

Miket tud az Imagekit?

 • Képek átalakítása
 • Külső tárolási integrációk
 • Globális CDN
 • Automatikus képoptimalizálás
 • Teljesítményfigyelés és analitika
 • Vízjelek és szöveges átfedések a képek módosításához
 • Miniatűrök létrehozása

Mennyibe kerül? Elérhető ingyenesen, a prémium verzióra pedig havonta 49 dollártól fizethetünk elő.

#3. tipp: Optimizilla

Az Optimizilla ingyenes online képtömörítő program max. 20 kép feltöltését teszi lehetővé, kizárólag JPEG és PNG formátumban. Azok számára kiváló, akik egy nagyon könnyen használható programra vágynak, kevés tömörítendő fájllal rendelkeznek és más funkcióra nincs szükségük.

#4. tipp: Kraken

A Krakenben többféle tömörítési mód közül választhatunk:

 • Veszteségmentes – nulla minőségromlással
 • Veszteséges – kisebb minőségromlás, de a képfájlok mérete közel 90%-kal csökken

Amennyiben hajlandóak vagyunk bevállalni a veszteséget, abban az esetben is tökéletes a program. A 100%-os vizuális információ megtartására törekvő szakembereknek (pl. fotósoknak) a veszteségmentes módot célszerű választaniuk.

Mennyibe kerül? Ingyenes verzió esetén 12 óránként van lehetőség képeket letölteni, a fizetős csomagokat pedig 5-79 dollár/hónap áron vásárolhatjuk meg.

WordPress képoptimalizáló pluginek

És akkor most nézzük meg, hogy miket használhatsz WordPress weboldalad esetén.

#1. tipp: ShortPixel

A ShortPixel egy nagyon népszerű képtömörítő plugin, mely támogatja a PDF fájlokat, valamint a JPG, PNG, GIF és WebP fájlokat.

Ezenkívül ez a bővítmény lehetővé teszi a miniatűrök és bármely kép optimalizálását a webhelyen. 

Milyen funkciókkal rendelkezik?

 • CMYK-ból RGB-be történő átalakítás
 • A ShortPixel plugint több webhelyen vagy több webhelyen is futtathatjuk egyetlen API-kulccsal
 • Tömeges optimalizálás
 • Nincs fájlméret korlátozás

Mennyibe kerül? 100 kép/hónap ingyenes. A fizetős csomagok 4,99 dollár/hótól kezdődnek.

#2. tipp: EWWW Image Optimizer

Az EWWW Image Optimizer az egyik legjobb WP képoptimalizáló bővítmény, mely hatékonyan csökkenti a képek méretét és segít, hogy gyorsabb lehessen webhelyünk betöltési sebessége.

Miket tud a plugin?

 • Korlátlan fájlméret
 • JPG, PNG, GIF, WebP
 • Lehetővé teszi a képek optimalizálását a saját szerveren lévő eszközök segítségével
 • Tömeges optimalizálás
 • Kompatibilis számos bővítménnyel és témával
 • Vásárlás esetén Easy IO-t, CDN-t is kapunk is hozzá

Mennyibe kerül? Az alap plugin ingyenes. A fizetős szolgáltatások akár 80%-os tömörítést is kínálnak. A tömörítő API kulcsok ára 0,002 dollár/kép. Az Easy IO funkciói havi 5-10 dollárba kerülnek.

#3. tipp: Optimole

Az Optimole plugin használata gyors fiók létrehozását és API-kulcs beállítását igényli. Ezt követően egyszerű a használata és nagyszerű képoptimalizálást biztosít.

Az Optimole egy kép CDN segítségével működik, így a képek gyorsan betöltődnek, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek a látogatói. A CDN segítségével a képek valós időben kerülnek optimalizálásra, és tökéletes méretben jutnak el a weboldal látogatóihoz.

Az összes optimalizált képet egyetlen műszerfalon tekinthetjük meg, így könnyen testre szabhatjuk az egyes képek tömörítési beállításait.

Olyan dolgokat állíthatunk be, mint a tömörítés minősége, a nagyméretű képek átméretezése stb. Automatikusan vízjelet is elhelyezhetünk a képeken, ami például egy remek opció lehet fotósok számára.

Mennyibe kerül? Az ingyenes bővítmény havonta legfeljebb 5000 látogatót engedélyez. Míg a fizetős csomagok éves számlázás esetén havi 19,08 dollártól indulnak, és havonta legfeljebb 25 000 látogatót támogatnak.

Kép méretének csökkentése Mac-en

Most pedig nézzünk meg néhány képoptimalizálót kifejezetten Mac-re szabva.

#1. tipp: WeCompress

A Neuxpower rendelkezik egy letölthető segédprogrammal, amelyet az asztalon futtathatunk kép- és egyéb fájlok tömörítéséhez. 

A képtömörítő alkalmazásnak van egy online változata, amely böngészőben érhető el, és a Neuxpower oldalán található linkre kattintva a WeCompress oldalra jutunk. Nincsenek opciók vagy beállítások, egyszerűen behúzzuk a képfájlt, feltöltjük, néhány másodperc feldolgozás után pedig már meg is kapjuk a végeredményt.

A tömörített kép fájlmérete nem a legkisebb, de a tömörítés jó, és a kép minősége szinte megkülönböztethetetlen az eredetitől. Az asztali alkalmazás ugyanolyan minőségű képeket készít, és több képet is tömörít.

#2. tipp: ImageOptim

Az ImageOptim egy ingyenes segédprogram azok számára, akik tömegesen szeretnék feldolgozni a képeket és testre szabni a tömörítési beállításokat. A JPEG tömörítési beállítás például 50 és 99% között bármilyen értékre beállítható. Van PNG és GIF tömörítési opció is. Ezen kívül találunk egy optimalizálási csúszkát Gyors, Normál, Extra és Őrült beállításokkal.

Amennyiben a tömörítést az alapértelmezett 80%-on hagyjuk, de az optimalizálást Insane szintre emeljük, elég jó tömörítést kapunk, és a kisebb fájl megelőzi a WeCompresst és a Compressor.io-t is. Még jobb eredmény érhető el az alacsonyabb JPEG tömörítési beállítással, de akkor a képminőség szenvedhet csorbát.

Érdemes kísérletezni picit, hogy valóban a legjobbat találjuk meg, de ha nincs ehhez kedvünk, türelmünk, akkor is remek eredményre számíthatunk. 

Az alkalmazás egyik hibája ugyanakkor, hogy figyelmeztetés nélkül felülírja az eredeti fájlt. Erről nem szabad megfeledkezni és fontos, hogy fotónkról legyen mindig másolat, mielőtt hozzáadnánk őket az ImageOptimhez.

#3. tipp: Compressor.io

A Compressor.io optimalizálja a PNG, JPEG, SVG, GIF és WebP képeket, hogy gyorsabb legyen a weboldal sebessége. Az oldalon válaszhatunk veszteséges vagy veszteségmentes képtömörítés között, hogy a legjobb eredményt érjük el a képminőség és a fájlméret tekintetében.

Nagyon könnyű használni, a drag-and-drop funkcióval egyszerűen behúzhatjuk a képeket és már indulhat is a tömörítés.

Összességében egy alap eszközről van szó, amely más lehetőségekhez képest kevesebb funkcióval és képességgel rendelkezik, ugyanakkor szépsége éppen egyszerűségében rejlik. Egyelőre nincs még fejlesztői API-ja és WordPress pluginja, azonban a közeljövőben ezek érkezése is várható.

Összefoglalva

Mint láthattuk számos nagyon jó ingyenes eszköz létezik a képek méretének csökkentésére. Úgy gyorsíthatjuk tehát weboldalunk betöltési sebességét, hogy közben nem kell lemondanunk a minőségi fotókról sem. Érdemes kipróbálni a különböző tömörítő programokat, hogy megtalálhassuk a saját igényeinknek legmegfelelőbb verziót. Ha fontos számunkra, hogy képeink az optimalizálás során semmilyen csorbát ne szenvedjenek, érdemes lehet akár előfizetést is vásárolni, hiszen a képek jelentős szerepet játszhatnak a Google helyezések elérésében.

Ha pedig bármiben segíthetek a keresőoptimalizálás terén, várom megkeresésedet!