Egy érdekes SEO és linképítési tévhit

Szerző: | jún 9, 2020 | Egyéb kategória

A SEO karrierem kezdetén

Mikor pár évvel ezelőtt elkezdtem hobbi szinten SEO-val foglalkozni, akkor főleg magyar és angol nyelvű cikkekből próbáltam felszedni a tudásom. A nagyon korai szakaszban még szinte kérdés és feltétel nélkül elfogadtam, amit olvastam, hisz nem volt gyakorlatom és tapasztalatom, hogy megkérdőjelezzem azt, amit olvasok. Aztán ahogy haladtam előre, úgy egyre mélyült a tudásom és elkezdtem rájönni olyan dolgokra, amikről teljesen téves volt korábban a véleményem.

Pont a napokban futottam bele egy ilyen régi tévhitbe is, amit évekig igaznak hittem, de ma már árnyaltabban látom a helyzetet.

A Google egyik szakembere, John Mueller azt nyilatkozta nemrég Twitteren és ebben az angol interjúban, hogy a webmesterek kifejezetten kerüljék a linképítést. Ezek ugyanis manipulálják a rangsort, ezért nem javasolt a használata. Az igazság azonban az, hogy a linképítés még mindig az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy a weboldalunkat felhozzuk a Google találati rangsorában.

Ehhez kapcsolódik egy másik érdekes tévhit is, ami még a mai napig tartja magát.

E szerint:

  • A kulcsszóoptimalizált hivatkozási (horgony) szövegek károsak a SEO-ra

Ez azt jelenti, hogy amikor behivatkozok egy másik weboldalt egy cikkben például, akkor, akkor az alt textet (vagyis a horgony szöveget) nem szabad kulcsszófókusszal optimalizálni, mert azért büntetés járhat. A dolog hátteréhez azt érdemes tudni, hogy régen komoly rangsorolási faktor volt a horgonyszöveg.

Ha például arra akartam optimalizálni, hogy “weboldal linképítés”, és ide egy linképítéssel kapcsolatos cikket tettem, akkor sokkal nagyobb eséllyel fog a cikkem erre a kifejezésre a Google találatai között jó helyen megjelenni. Ha viszont mondjuk minden egyes hivatkozásomnak ez volt a horgonyszövege, azért már büntetett az algoritmus. Ezért mondták azt, hogy a kulcsszóoptimalizált alt text az káros a keresőoptimalizálásra. Erről ebben a cikkben írtam bővebben: Linképítés tippek: kezdőknek és haladóknak

Az igazság

A Google 2012-ben hozta ki a Google Pingvin nevű algoritmus-frissítést. Ennek az volt a célja, hogy a spam jellegű linkeket, és az optimalizált horgony szövegeket büntesse. Valahonnan innen eredeztethető, hogy a túloptimalizált horgonyszöveg káros. Ha megnézzük a Google minőségi irányelveit, akkor azt láthatjuk, hogy “Az optimalizált horgonyszöveggel ellátott cikkek vagy sajtóközlemények természetellenes kapcsolatoknak minősülnek.”

Igen, ám, de ha ez az optimalizált horgonyszöveg egy egészségesnek tűnő alt text halmazban húzódik meg, akkor ez az egész szerintem egyáltalán nem igaz.

Az valóban igaz, hogy törekedni kell a hivatkozási szövegek diverzitására és szokszínűségére, de ez még nem jelenti azt, hogy egy oldal esetében ne lehetne a linkek jelentős részének optimalizált az alt textje.

A minap botlottam bele egy nagyon érdekes példába. Rákerestem arra a kifejezésre, hogy “click here”, vagyis “kattints ide”. És ezeket a találatok kaptam.

Weboldal linképítés tippek

Az igazán érdekes dolog a kép alján látható. A 3. szöveges találat erre a kifejezésre az Adobe Acrobat Reader, vagyis egy ingyenes PDF olvasó. Hogy egy pdf reader-nek mi köze van a “kattints ide” kifejezéshez, az elsőre nem triviális, de kis gondolkodás után gyorsan rájöhetünk. Bár a „click here” szövegnek nem sok köze van a pdf-ekhez, nagyon sok weboldalon ezt a hivatkozási szöveget használják, amikor egy-egy pdf-et belinkelnek. És emiatt a Google úgy gondolja, hogy ez a két dolog szervesen összekapcsolódik. Hoppá.

Amikor mélyebbre ástam, akkor azt láttam, hogy elképesztően sok ilyen hivatkozása van az Acrobat Readernek, de ezek az ún. fő kulcsszóval tökéletesen megegyező hivatkozási szövegek (exact match anchor text-ek) csak a backlinkek 4%-át teszik ki az összes hivatkozásnak. Vagyis hiába van belőle több száz, ez megbújik egy egészséges profilban.

Ez az egész pedig nem csak for-profit cégekre igaz, hanem non-profit szervezeteknél és akár alapítványok esetében is megjelenhet, akik támogatásokat gyűjtenek, akár tárgyi adományra gondolunk, akár az adó 1% felajánlásokra. Ezeknél az oldalaknál vegyesen jelennek meg a brandelt hivatkozási szövegek (branded anchor textek) és a landing page specifikus, targetált változatok (adott ügyre vonatkozóan, adó 1%-ra, támogatásra).

Tanulság

A hivatkozási szöveg továbbra is fontos indikátor a Google számára. Az igaz, hogyha megpróbáljuk túloptimalizálni egy kulcsszóra a backlink hálózatot, akkor azért büntetés járhat. Ha viszont arra törekszünk, hogy diverz legyen a hivatkozási szövegünk portfoliója, akkor még a nagyon erősen optimalizált anchor textek is érvényesülni tudnak egy kellően sokszínű portfolióba rejtve.