Minden, amit a helyesírás ellenőrzőkről tudnod kell

Szerző: | nov 10, 2022 | Egyéb kategória

Egy-egy szöveg megírása során sokszor észre sem vesszük, ha becsúszik néhány elírás, vesszőhiba. Hogy ne kelljen emiatt aggódnunk és biztosan minőségi írások kerüljenek ki a kezeink közül, nem árt egy jó helyesírás ellenőrző program. Mit tudnak ezek az eszközök? Hogyan segíthetik a napi munkánkat? Milyen típusai vannak? Melyek a legnépszerűbb appok? Cikkemben most ezt fogom körbejárni.

Mi az a helyesírás ellenőrző program?

A helyesírás ellenőrző programok egy adott nyelv nyelvtani szabályai alapján segítenek megtalálni az elütéseket, helyesírási és nyelvhelyességi hibákat a szövegekben. Mankók a stilisztikai hibák azonosításában is, és gyakran adnak javaslatokat a meglévő tartalom javítására.

A helyesírás ellenőrzők többnyire nagyobb alkalmazáscsomagok részei, például a szövegszerkesztők egyik funkciójaként működnek. Vannak önálló app-ok is, és számos olyan weboldal létezik, amely online helyesírás ellenőrző szolgáltatásokat nyújt, ráadásul teljesen ingyen. Az ellenőrző programok nyelvtani szabályokat használnak a helyesírási hibák és egyéb nyelvhelyességi problémák azonosítására.

Kinek jó a helyesírás ellenőrző program?

Gyakorlatilag bárkinek, aki szöveget ír. Különösen, ha nagyobb mennyiségben teszi. Azt ugyanis mindannyian tapasztaltuk már, hogy a saját írásunkban a legnehezebb felfedezni a hibákat, így nem árt az elektronikus lektorálás.

A helyesírás ellenőrző jó szolgálatot tesz:

 • szövegíróknak
 • kommunikációs, PR és marketing szakembereknek
 • asszisztenseknek
 • tanároknak
 • diákoknak
 • jogászoknak
 • projektmenedzsereknek stb.

Akkor is jól jön, ha idegen nyelvű szöveget írunk, mert a program segít megmutatni a helytelen kifejezéseket, mondat összetételeket. Például egy angol helyesírás ellenőrzővel sokkal biztosabbak lehetünk benne, hogy mondandónk a külföldiek számára is pontos és érthető.

Miért érdemes nyelvtani és helyesírás ellenőrzőt használni?

A helyesírás ellenőrző tökéletes módja annak, hogy biztosítsuk szövegeink hibátlanságát és pontosságát. Azonban több olyan további előnyt is kínál, amire talán nem is számítanánk. 

Lássuk most, hogy pontosan miben segíthet:

1. Időt takaríthatsz meg a korrektúrázással

Egy helyesírás ellenőrző segítségével gyorsabban és pontosabban tudsz írni. Időt spórolhatsz a lektorálással, mivel a program olyan hibákat is észrevesz, amelyeket egy ember nehezebben szúrna ki. Ráadásul a mesterséges intelligencia egyre inkább fejlődik, így még nagyobb biztonsággal bízhatjuk rá irományainkat.

2. Olvashatóbb, élvezhetőbb lesz a tartalom

A fejlettebb programok nemcsak a hibák javításában nyújtanak segítséget, hanem például olvashatósági pontszámmal illetik a szövegeket. Ez azért nagyon jó, mert olykor hajlamosak vagyunk barokk körmondatokat használni, amik az olvasók számára követhetetlenek.

Egy jó olvashatósági pontszám azonban azt jelzi, hogy a közönség képes lesz megérteni a tartalmat. Amennyiben pedig nem elég jó a leírt tartalom, könnyedén javíthatunk, egyszerűsíthetünk a szövegen, egyértelműbbé tehetjük mondandónkat mások számára. 

Mitől is lesz igazán jó egy szöveg?

 • világos, hibáktól (nyelvtan, helyesírás, írásjelek) mentes
 • tömör és következetes
 • nem tartalmaz szakzsargonokat vagy túl bonyolult kifejezéseket

3. Segít a szöveg kontextusba helyezésében

A nyelvtani ellenőrző programok rendszeres használata lehetővé teszi, hogy jobban megértsük bizonyos kifejezések pontos használatát. Kontextusba helyezi a szavakat, megmutatja, hogy azok hogyan illeszkednek a mondat környezetbe, és miként kell használni őket, valamint milyen alternatívái léteznek. 

4. Növeli az önbizalmat

A helyesírás ellenőrző segít kiszűrni és javítani a hibákat az írásunkban, mielőtt megosztanánk munkánkat másokkal. Ez az extra szintű biztonság hozzájárul ahhoz, hogy magabiztosabbak legyünk és tudjuk, hogy hibátlan szöveg fog kikerülni a kezeink közül.  

Az önbizalommal rendelkező írók ráadásul nagyobb valószínűséggel érnek célba gondolataikkal közönségüknél. Minél jobban elhisszük önmagunkról, hogy jók vagyunk, annál valószínűbb, hogy pozitív eredményeket érünk el. 

Aki az írásból él, mindig keresi a módját, hogy hogyan fejlesztheti magát. Legyen szó akár egy bloggerről, akár egy regényíróról, a lehető legjobb munkát akarja kiadni a kezei közül. Sajnos a világ megköveteli a gyorsaságot; mindig azt akarja, hogy gyorsabban írjunk, ami a hiba lehetőségét is megsokszorozza, így nem árt egy jó kis mankó.

5. Javítja az írásbeli kommunikációt

A nyelvhelyességi ellenőrző legalább háromféleképpen támogathatja az írásbeli kommunikációdat.

Először is, segít világosabban fogalmazni. Gyakran előfordul, hogy az írók olyan hibákat követnek el, amelyekről nem is tudnak, mert úgy érzik helyesnek. A nyelvtani ellenőrző programok azonban azonnal jelzik, ha az írás nem egyértelmű, és el is elmagyarázzák, hogy mi a probléma.

Másodszor támogat abban, hogy tömörebb szöveget írj. Például megjelöli a felesleges szóismétléseket. Ez pontosabb kommunikációt eredményez és lényegesen könnyebb lesz a szöveg olvasása.

Harmadszor lehetővé teszi az írók számára, hogy hatékonyabbak legyenek azáltal, hogy kiküszöbölik az olyan hibákat, mint az alany-állítmány egyeztetési problémák, vagy a helytelen névmáshasználat. 

Miben nem olyan erős egy helyesírás ellenőrző program?

A program nem minden esetben tud mit kezdeni a kiejtés- vagy jelentésfüggő írásmóddal, hiszen a szavak csak egyszerű számsorokat jelentenek számára. Az elütéseket és az egyszerű hibákat a szótár alapján szűrik a rendszerek, és matematikai módszerrel keresnek a leírt alakhoz közeli, a szótárban megtalálható javaslatot. Éppen ezért sokszor nagyon nehéz megtalálniuk az egyeztetéseket, vagy az összetett szavak helyesírását. Ebben a tekintetben vannak profik programok és kevésbé nyelvzseni változatok.

A helyesírás ellenőrzők fajtái

A nyelvtani ellenőrző programok több módon is elérhetők:

 • önálló alkalmazásként
 • online helyesírás ellenőrzőként
 • böngésző bővítményként

1. Alkalmazások

A nyelvtani ellenőrző alkalmazások általában a Microsoft Wordhöz hasonló szövegszerkesztőket utánozzák. A fő különbség az, hogy átfogóbb hibajavítási funkciókat biztosítanak, mint a hagyományos szövegszerkesztők. 

2. Helyesírás ellenőrző online

Az online helyesírás ellenőrzők pofonegyszerűen működnek. Felkeresed az adott oldalt, ahol egy mezőbe beillesztheted a szövegedet. A tartalom feltöltése után az ellenőrző program kiemeli a hibákat, és ennek megfelelően megmutatja a javasolt javításokat.

3. Böngésző bővítmények

A böngésző bővítmények más online szolgáltatásokkal, például a Google Docs-szal vagy levelezőrendszerekkel működnek együtt. Ezeket a bővítményeket böngészőnk bővítménytárából szerezhetjük be. Telepítésük után automatikusan működni fognak minden kompatibilis weboldalon vagy szolgáltatás használatakor.

A 3 legnépszerűbb helyesírás ellenőrző online

Ma már több tucat helyesírás ellenőrző program, alkalmazás, bővítmény érhető el, azonban közel sem tökéletes mindegyik. Érdemes kipróbálni jópárat, hogy megtalálhassuk azt, ami valóban hatékonyan segíti a munkánkat.

Íme néhány népszerű odal!

Grammarly

A Grammarly 2009 óta elérhető  felhőalapú program és egy nagyon kifinomult mesterséges intelligencia (AI) rendszer, amelyet az évek során programozók és nyelvészek közösen fejlesztettek és csiszoltak. Webes és egy MS Wordbe integrálható verziója is elérhető, Chrome, Firefox és Safari bővítménye szintén.

Nézzük is meg, hogy miket tud a Grammarly:

 • Több mint 400 egyedi ellenőrzést használ, amelyek folyamatosan frissülnek, hogy felismerjék a legújabb hibákat és elírásokat. 
 • A nyelvtan és a helyesírás mellett az írásokat szövegkörnyezet alapján is elemzi.
 • Nézi az írásjeleket, a stílust, az olvashatóságot.
 • Hat különböző írásstílus alapján választhatunk szerkesztési inputot: üzleti, tudományos, alkalmi, technikai, kreatív és általános.
 • A talált problémák és hibák száma alapján összpontszámot ad a dokumentumnak.
 • Egyesével végigvezet a korrigálásra szoruló pontokon.
 • Minden egyes azonosított problémához rövid és hosszú magyarázatot és helyes nyelvtani példákat is ad.
 • Egyes esetekben a rendszer konkrét megfogalmazási alternatívákat is javasol
 • A konkrét változtatások elvégzése mindig a felhasználóra van bízva, tehát nincs semmilyen kényszer! Lehetőségünk van arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a lehetséges problémákat, ha nem értünk egyet a javasolt változtatásokkal.
 • Praktikus plágium ellenőrző segíthet az íróknak azonosítani a kölcsönzött tartalmakat. A rendszer rámutat a máshol is létező hasonló szövegre, és olyan idézeteket javasol, amelyeket be lehet építeni a kérdéses szöveg legitimálása érdekében.
 • Rendelkezésre áll egy szinonimavizsgáló, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy más megfogalmazásokat válasszanak, és elkerüljék az ismétléseket.

Mennyibe kerül a prémium verzió? Éves előfizetéssel már havi 12 USD-ért használhatjuk.

Előnyei

 • Mac, Windows, Android és iOS rendszeren egyaránt használható.
 • Nagyon pontos.
 • Plágium ellenőrzővel rendelkezik.
 • Chrome, Firefox és Safari bővítménye is elérhető.
 • Ingyenes és fizetős változatban is használható. 

Hátrányai

 • Az összes funkciója nem érhető el az ingyenes verzióban.

Ginger

A Ginger szintén egy kiváló alkalmazás. Ingyenes változata kissé limitált, ugyanis egyszerre csak 600 karakteres szöveget ellenőrizhetünk. Természetesen ez könnyen kijátszható, hiszen bárhányszor bemásolhatunk 600 karaktert, miután már végig futtattunk egy adott szöveget.

Mire használhatjuk a Gingert?

 • Valós idejű, mesterséges intelligenciával támogatott javításokat és intelligens átfogalmazási javaslatokat kaphatunk.
 • A kiemelt szavakhoz definíciókat és szinonimákat is mutat.
 • Személyes szótárt kínál egyéni szavak hozzáadásához.
 • Figyeli a gyakori nyelvtani hibákat, az alany-állítmány egyeztetéseket, az egyes- és többes számú főneveket, a helytelenül használt szavakat, és a kifejezések helyes kontextusba helyezését.
 • Kijavítja a helyesírási hibákat.
 • Segít a mondatok átfogalmazásában.
 • Összegyűjti a korábbi írásbeli hibákra vonatkozó adatokat, és az elkövetett hibák alapján gyakorló foglalkozásokat tart, hogy javíthass az írásodon.
 • Segít a tartalom lefordításában különböző nyelvekre.
 • Az emoji funkcióval több száz emoji közül választhatunk, hogy feldobjuk írásunkat.

Függetlenül attól, hogy prémium vagy ingyenes előfizetésed van, fájljaid automatikusan felhőben tárolódnak.

Mennyibe kerül a prémium verzió? Éves előfizetéssel már havi 7 USD-ért használhatjuk.

Előnyei

 • Mac, Windows, Android és iOS rendszeren egyaránt fut.
 • Elérhető Safariban, Edge-ben és Chrome-ban.
 • Ingyenes és fizetős változata is van.
 • Beépített szótárral rendelkezik.
 • Szövegolvasó funkció is segít az írásban, tanulásban.

Hátrányai

 • Nincs plágium ellenőrzője.
 • Nincs böngésző bővítménye Firefoxhoz.
 • Nincs Mac asztali verziója.
 • Nem találja meg az összes hibát.

LanguageTool

A LanguageTool egy nyílt forráskódú, korrektúrázó és nyelvtani javító eszköz, amely több mint 25 nyelven képes korrigálni a helyesírási és nyelvtani hibákat. Több nyelvtan és helyesírás ellenőrző program elé helyezik precizitását tekintve.

Kiváló online ellenőrző, ahová elég csak beillesztenünk a szövegünket és máris láthatjuk a helytelen kifejezéseket. Bővítményei elérhetők Google Chrome-hoz és Firefoxhoz, remek kiegészítője a Google Docs-nak, a Microsoft Word-nek és a LibreOffice-nak is.

Miben tud segíteni a LanguageTool?

 • Hatékony helyesírás és nyelvhelyesség ellenőrző.
 • A szöveg csekkolása során kikapcsolhatók azok a szabályok, amelyekre nem feltétlenül van szükségünk.
 • Személyes szótára egyedülállóan testre szabható.

Mennyibe kerül a prémium verzió? Éves előfizetéssel már havi 5 USD-ért használhatjuk.

Előnyei

 • Személyre szabható személyes szótárral rendelkezik.
 • Fejlesztői API-hozzáférés áll rendelkezésre (szoftvercégek és kiadók számára).

Hátrányai

 • Nem rendelkezik más helyesírás- és nyelvtan ellenőrző program széles funkcionalitásával
 • Az ingyenes verzió 20 000 karakterre korlátozódik ellenőrzésenként.
 • A prémium verzió is csak 40 000 karaktert vizsgál, így a nagyon hosszú dokumentumokat darabonként kell végig futtatni.

Milyen magyar helyesírás ellenőrző programok vannak?

A magyar kínálat sajnos egyáltalán nem olyan széles, mint az angol választék, és bizony az itthoni verziók tudásban is messze elmaradnak a nemzetközi versenytársaktól. Szerencsére azonban így sem maradunk ellenőrzés nélkül, hiszen a Microsoft Office-ban és a Google dokumentumokban remekül működik a magyar szövegek csekkolása. 

Milyen helyesírás ellenőrző lehetőségek érhetők el itthon?

Hunspell

A Hunspell alaktani elemző és generátor program, amit a morfológiailag gazdag, bonyolult összetett szavakat vagy karakterkódolást tartalmazó nyelvekhez fejlesztettek ki. 

A Hunspell használható LibreOffice-hoz, OpenOffice-hoz, Firefoxhoz, Google Chrome-hoz, Thunderbirdhöz, SeaMonkex-hoz, Operához.

helyesiras.mta.hu

A helyesiras.mta.hu könnyen kezelhető alkalmazásainak segítségével megkaphatjuk egy-egy szó vagy kifejezés lehetséges helyesen írt alakjait. A portál alkalmazásai úgy működnek, hogy a magyar helyesírás szabálypontjait nyelvtechnológiai eszközökkel dolgozzák fel, és ezeknek alapján tesznek javaslatot a helyes írásmódra. 

A program elsősorban a köznyelvi helyesírás kérdéseivel foglalkozik. Szaknyelv esetén előfordulhat – azok specifikussága miatt –, hogy a rendszer nem ad megfelelő választ. 

Konklúzió

Ha egy szöveg tele van hibákkal, az olvasók frusztrálttá válnak és nem lesznek kíváncsiak további írásaidra. Elveszíted a bizalmukat. Hogy mindezeket elkerüld, jó, ha segítségedre van egy jó helyesírás ellenőrző. Fontos azonban azt is leszögezni, hogy a mesterséges intelligencia nem helyettesíti az emberi tudást, csak egy remek kiegészítője, amit érdemes is használni, hogy időt spórolhassunk magunknak és minőségi írásokat adhassunk ki a kezeink közül.

Ha nemcsak a helyesírásodat szeretnéd ellenőrizni, hanem tanácsra, támogatásra van szükséged keresőoptimalizálásban, tartalommarketingben, akkor keress bármikor!